Bilsem, Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen takvime ve şartlara göre yapılmaktadır. Geçmiş yıllarda daha üst sınıfların yer aldığı sınav yaşı 2016-2017 eğitim yılı için oldukça aşağı yaşlara çekilmiştir. Sınavlar için bireysel başvuru yapılamamaktadır. Sınava katılan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmiş ve kayıtları E-okul sistemi üzerinden gerçekleştirmişlerdir.
2016-2017 eğitim yılında Bilsem merkezlerine öğrenci seçme işlemi 1, 2 ve 3. sınıflar seviyesinde tablet bilgisayarlarla dijital olarak yapılmıştır. Bilim ve Sanat Merkezlerine öğrenci seçim süreci ile ilgili işlemler il tanılama sınav komisyonları tarafından yürütülmekteydi.
2022 ylından itibaren 1.2.3 ve 4.sınıflarda her zümre öğrenci sayısının en fazla %20 si kadar öğrenci her farklı kategoride %20 olacak şekilde (Genel Yetenek,Görsel Yetenek ve Müzik Yetenek alanlarında ) okullarda sınıf öğretmenlerinin önerdiği öğrenciler arasından okul yönlendirme komisyonu tarafından seçilerek BİLSEM SINAVI'na gönderilecektir.
69 ilde 83 bilim ve sanat merkezimiz bulunmaktadır.
_______________________________________________________________
Bilimsel ve teknolojik gelişmeler ülkelerin kalkınmasında ve refah seviyesinin yükselmesinde neredeyse en önemli unsur haline gelmiştir. Bilimsel çalışmaların ürüne dönüşmesi ile yüksek talep gören bu ürünler büyük bir ekonomik girdiye sebep olmakta ve bu ekonomik girdiyi ülke insanlarının refahı için kullanan ülkeler gelişmiş ülkeler haline gelmektedir.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelerin gerçekleşebilmesinin öncülü hayal edebilmektir. Hayal eden bireye imkan verildiğinde bu hayal gelişir ve bir ürüne dönüşür. Hayal eden fakat imkanı olmayan bireyler zamanla hayal etmekten vazgeçer bir umutsuzluğa kapılır. Hayal ettiğini gerçekleştiren birey özgüven sahibi olur. Bu duygu çok küçük yaşlarda edilebilecek bir duygudur.
Bilimsel ve teknolojik gelişmelere ilgi de çok küçük yaşlarda oluşur. En önemlisi ise bilimin tüm alanlarının hayatın her anında bizimle birlikte olduğunun bilinmesidir. Okullarda verilen eğitimin de bilim-hayat bağının gücünü ortaya çıkartan bir yapıda kurgulanması gerekmektedir. Bunun içinde eğitimin muhakkak deneyerek, sınayarak, öğrencinin aktif olduğu bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.
Bilimsel farkındalık ve bilimsel merak duygusunun harekete geçirileceği öncelikli alanlar arasında laboratuvarlar ve bilim merkezleri gelmektedir.
Bilim merkezileri bünyesinde bulundurduğu deney setleri ile her yaştan bireye, bilimsel buluşların, icatların hayatımızda nasıl yer bulduğunu en iyi şekilde anlatan yapılardır. Yüzyıllar öncesinde yapılmış bir icadın günümüze kadar hangi gelişmelerle geldiğini, günümüzdeki farklı icatların ortaya çıkmasına nasıl katkı sağladığı konusunda farkındalık oluşturur. Özellikle küçük yaşlardaki öğrencilerde merak etme duygusunu harekete geçirir.
Gelişmiş ülkelerde son yüzyılda hızla artan bilim merkezleri ülkemizde özellikle son beş yılda gündeme gelmiş ve hızla yeni projeler açıklanmaktadır. Bu projelerle birlikte özellikle eğitim hayatının başında olan öğrencilerin bilim dallarına karşı merak duygularının hızla artacağı öngörülmektedir. Öğrenciler deney setlerinde uzmanların vereceği bilgilerle okulda öğrendikleri bilgilerin hayattaki karşılıklarını görme şansına erişeceklerdir. Bu sayede karşılaştıkları zorlukların çözümünde temel bilimleri kullanma becerisini geliştireceklerdir. Bu sayede araştırmaya daha fazla vakit ayıracaklar bu sürede de en yeni ve güncel bilgileri edineceklerdir. Hangi bilim dalına eğilimli olduklarını ortaya çıkarma konusunda bu süreç çok önemlidir. İşte bilim merkezleri yapısı ile bu zincirleme gelişmenin ilk basamağını oluşturmaktadır. Ülkemiz için gerekli ve ivedilikli projeler arasında yer alması gerekmektedir.
Dünya’da yaklaşık, 2400 Bilim Merkezi bulunmaktadır. Her yıl, bu merkezlere yapılan ziyaret sayısı ise 300 milyona yakındır. Bu sadece ziyaret değil, bilimsel etkinliklere katılım şeklinde de olmaktadır. Bu yönüyle bilim merkezleri, sadece bilim ve teknolojiye katkılarının yanı sıra bulundukları şehrin veya yerleşkenin tanıtımı ve ekonomik kalkınmasına da destek olmaktadır.
Bilim merkezleri, üst düzey araştırmaların yapıldığı statüde olduğu gibi (NASA, CERN) kendi bünyesine bağlı birçok araştırma merkezinin koordinasyonunu ve birçok bilimsel faaliyete destek sağlayan (TÜBİTAK gibi) statüde de olabilmektedir. Ayrıca, halkın bilimle daha çok kucaklaşmasını sağlayan, değişik deney ve animasyonların sergilendiği ve farklı etkinliklerin yapılabildiği bilim merkezleri de (Feza Gürsey, Konya, Kocaeli, Bursa gibi) yaygınlaşmaya başlamıştır.
Dünya’da bu tarzda ilk kez 1830’da Boston Bilim Müzesi olarak faaliyetlerine başlayan bu merkezlerin; bilimsel farkındalık oluşturmak, bilimin günlük hayattaki kullanım alanlarını göstermek, toplumla bilimi kaynaştırmak ve üst düzey bilimsel araştırmalara zemin hazırlayarak bilimin ve teknolojinin gelişmesine katkıda bulunmak gibi önemli işlevleri vardır.
Boston Bilim Müzesi, 1830 yılında Doğa Tarihi Müzesi olarak faaliyetlerine başlamıştır. Günümüzde çok çeşitli bilimsel temalar içeren önemli bilim müzelerinden biri hâline gelmiştir.
Hali hazırda faaliyetlerini sürdüren ve Bilim Merkezleri Platformu’na üye olan aşağıdaki bilim merkezleri tespit edilmiştir.
Feza Gürsey Bilim Merkezi-ANKARA, http://www.fezagurseybilimmerkezi.com/
ODTÜ Toplum ve Bilim Merkezi-ANKARA, http://tbm.metu.edu.tr/
Polatlı Belediyesi Bilim Merkezi ve Uluğ Bey Gökevi-ANKARA
İTÜ Bilim Merkezi-İSTANBUL, http://www.bilimmerkezi.itu.edu.tr/
Bağcılar Belediyesi Bilim Merkezi-İSTANBUL
Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi-İSTANBUL, http://bayrampasabilimmerkezi.com/
Sancaktepe Bilim Merkezi-İSTANBUL, http://www.sabidem.org/
Üsküdar Bilim Merkezi-İSTANBUL
İstanbul Yeşilköy Hava Kuvvetleri Müzesi-İSTANBUL
Bornova Belediyesi Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi-İZMİR, http://mtbm.bornova.bel.tr/
Konya Bilim Merkezi ve Uzayevi-KONYA, http://www.kbm.org.tr/
Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi-ESKİŞEHİR, http://www.eskisehirbilimdeneymerkezi.com/
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi-BURSA, http://bursabilimmerkezi.org/
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Turkcell Gezegenevi ve Bilim Merkezi-GAZİANTEP, http://www.gezegenevi27.com.tr/
Kocaeli Seka Park Bilim Merkezi-KOCAELİ, http://www.kocaelibilimmerkezi.com/
Elazığ Bilim Merkezi SOBİLDEM-ELAZIĞ
ITAP Bilim ve Toplum Merkezi-MUĞLA, http://www.itap-btm.org/
______________________________________________________________
Gelişen teknolojiye bağlı olarak yeni nesil çocukların oyun ve eğlence anlayışları da değişerek gelişiyor. Televizyona bağımlı, sıkıcı eski hayatların yerini artık bilgiye ve eğlenceye dayalı meraklı bir kuşak alıyor. Çocuklar, tıpkı yetişkinler gibi mobil cihazlar üzerinden bilgiye ulaşmayı, eğlenceli vakit geçirmeyi tercih ediyor. Bazı mobil uygulamalar da bu anlamda onların isteklerine cevap verecek, hem eğitici hem de öğretici nitelikleriyle eğlenirken öğrenmeyi vadediyor. Dolayısıyla, ebeveynler de gönül rahatlığıyla mobil uygulamaların, çocukların eğitiminde pay sahibi olmasına izin veriyorlar.
Mobil dünya bilginin, eğitimin ve eğlencenin, çocukların ebeveynleriyle gittiği her yere taşınması gibi bir avantajı da beraberinde getiriyor. Bu, kuşkusuz ki herkes için oldukça sevindirici. Gerçek dünyadan kopmak ve fiziksel oyunları göz ardı etmek elbette söz konusu değil. Ancak, bilgi toplumu için hazırlanan ve yetişmekte olan çocuklar için teknolojiyi yakalamak ve teknolojiden yararlanarak eğitime devam etmek de kaçınılmaz görünüyor. Üstelik bu tam bir eğlence vadediyorsa, neden olmasın?
___________________________________________________________________________
Psikologların, psikiyatri uzmanlarının, danışanların ve kişilerin uygulayabilecekleri, buna göre durumları hakkında net bilgiler alabilecekleri psikoloji testleri, birbirinden kapsamlı ve güvenilir testlerle doludur. Her bir test, ilgili durumla ilgili semptomların doğru şekilde ölçülmesini içermektedir. Sonuçta çıkan puanlar ve puan aralıkları kişilerin verdiği cevaplara göre oluşmaktadır. Kişi kendisini rahatsız eden, bir sorun olarak gördüğü her durumda bir uzmandan destek almayı ihmal etmemelidir. Sorunun düzeyini ölçmek için gerekli testlerden faydalanabilir.
Her testin içerisinde bir diğer teste yönlendirme yapılmıştır. Kişinin ilgili testleri çözmesi, onun için faydalı olacaktır. Komorbite durumların ortaya çıkması kolaylaşacak, tam sorunun ne olduğu tespit edildikten sonra tedavi daha kolay hale gelecektir. Kişinin test sonucuna göre hangi uzmandan destek almasının daha büyük fayda sağlayacağı da ayrıca bir bilgi kaynağı olacaktır.
Yaşanan durumun kaynağının tespit edilmesi, kişinin hangi patolojiye daha yakın olduğunun saptanması ve uygun tedavinin geliştirilmesi açısından psikoloji testleri önemlidir. Her danışan bu testleri en az bir kez uygulamalı ve durumunu kontrol etmelidir. Psikologlar seansların başında, ortasında ve sonunda ilgili testi uygulayarak durumun takibini gerçekleştirilmelidir. Tedavi planının işe yarayıp yaramadığını görebilmek açısından da testlerden yararlanmakta fayda vardır.
Kişilerin yaşadıkları durumla ilgili bilgi almaları, çıkan sonuca göre doğru uzmana başvurmaları açısından da testler fayda sağlamaktadır. Kişiyi rahatsız eden durumun kaynağı daha iyi belirlenecek ve doğru adımlar atılacaktır. Kişi belirtilerine uygun sorunu tespit ettiklerinde, gerekli testi çözerek durumu uzmana aktarabilir. Elde mevcut bilgilerin yer alması, uzmanın da işini de kolaylaştırmaktadır. Psikoloji testleri düzenli aralıklarla çözülmeli, kişi durumunu kontrol altına alabilmelidir.
Psikoloji testleri sonuçları, kişilerin verdikleri yanıtlara göre alınan puanlar doğrultusunda en net cevapları vermektedir. Kişi semptomların düzeyini oylamaktadır ve sonuç semptomların derecesini ölçmektedir. Semptomların ağır düzeylerde oluşu günlük rutini aksatan bir faktördür. Kişiye rahatsızlık veren, hayatını zorlaştıran ve yaşam kalitesini düşüren semptomlar da mevcutsa, kişiye çeşitli durumların haberi verilecektir. Buna göre önlem alınması, doğru uzmana başvuru yapılarak kişinin yaşadığı sıkıntıdan kurtulması, testlerin asıl amacını yansıtmaktadır.